“Dunav Info” 19.5.2017. 13.00hDanas je poslednji dan predizborne kampanje tokom kojeg učesnici nedeljnih lokalnih izbora mogu biračima da predstavljaju svoje programe i kandidate. U ponoć počinje izborna tišina koja završava u nedelju u 19 časova kada se zatvaraju birališta. Do tada je i krajnji rok do koji političke stranke, nezavisne liste i kandidati mogu da primaju donacije za izbornu promociju. Na nedeljnim izborima bira se nova predstavnička i izvršna vlast, dakle opštinska i gradska veća i županijske skupštine, te opštinski načelnici, gradonačelnici i župani kao i njihovi zamenici u 576 jednica. Za oko 9500 mesta takmiči se 47.601 kandidat što je gotovo 9000 manje u odnosu na izbore pre četiri godine. Birači na lokalnim izborima ne mogu da glasaju van mesta prebivališta, niti da koriste preferencijalni glas kao na parlamentarnim izborima.

Članove opštinskih i gradskih veća te županijskih skupština na nedeljnim lokalnim izborima moći će birati 3 miliona 719 hiljada i 182 birača, a lokalnu izvršnu vlast 25 birača manje, objavilo Ministarstvo uprave. Za izbore opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana i njihovih zamenika upisano je 3 miliona 719 hiljada i 157 birača. Do te razlike je došlo jer državljani drugih članica Unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište mogu birati lokalnu predstavničku, ali ne i izvršnu vlast. Zamenike župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina moći će da bira 138 hiljada i 752 birača, a zamenike opštinskih načelnika i gradonačelnika 62 hiljade i 79 birača iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda. Birači pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo da biraju i zamenike opštinskog načelnika, gradonačelnika i župana iz nacionalne manjine u jedinici gde je to uređeno zakonom i statutom. Birati mogu samo oni pripadnici manjine koji imaju prebivalište u toj jedinici. Isto vredi i za pripadnike hrvatskog naroda u predstavničkim telima jedinice u kojoj neka nacionalna manjina čini većinu, a Hrvati manjinu (npr. Dvoru, Erdutu, Šodolovcima, Krnjaku i drugima). Zamenici župana iz reda srpske manjine biraće se u polovini županija, Vukovarsko-sremskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj, Šibensko-kninskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj. U toj županiji će se birati i zamenik župana iz reda češke, a u Istarskoj iz reda italijanske manjine.

U sredu je istekao rok u kojem se Vlada RH trebala izjasniti o interpelaciji o radu Vlade koju je pokrenuo SDP, i to zbog toga što, kako smatra ta stranka, Vlada nije ništa učinila kada je reč o učestaloj zloupotrebi ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’. SDP je interpelaciju pokrenuo zbog neuklanjanja spomen-obeležja poginulim pripadnicima HOS-a u Jasenovcu, na kojem stoji sporni natpis ‘Za dom spremni’. Predlažu da Sabor propiše nedopustivost korišćenja tog pozdrava. SDP želi i da Sabor Vladi naredi uklanjanje te spomen ploče u Jasenovcu. Interpelaciju je SDP poslao u proceduru još 20. aprila, a tadašnji predsednik Sabora Božo Petrov je dostavio Vladi 2. maja. Ako se Vlada ne izjasni o interpelaciji, ona bi trebala biti uvrštena na dnevni red Sabora. Barem tako piše u saborskom Poslovniku, ali i član Poslovnika je prekršen. On propisuje da Vlada mora u roku od 15 dana od primitka interpelacije, izveštaj s mišljenjem o interpelaciji dostaviti predsedniku Sabora. Iako je rok istekao u sredu, postojala je mogućnost da Vlada usvoji mišljenje o interpelaciji na sednici koja je održana dan kasnije, ali ni to se nije dogodilo. Autor interpelacije, SDP-ov Peđa Grbin, kaže da zastupnici mogu da raspravljaju o interpelaciji čak i ako Vlada nije dostavila svoje mišljenje, ali dodaje da se predsednik Vlade Andrej Plenković ipak trebao izjasniti. ‘Možda će premijer Plenković reći da ga, poput mnogih stvari, ni saborski Poslovnik ne impresionira. Na našu interpelaciju vezanu za najavljenu renacionalizaciju Ine i privatizaciju HEP-a Vlada je početkom februara dala mišljenje u propisanom roku. Čini se da je Plenkoviću Za dom spremni politički osetljivija tema nego Ina’, rekao je Grbin za Novi list.

Svedočenjem bivših stražara u Lori juče je na Županijskom sudu u Splitu nastavljen dokazni postupak u kojem se zbog ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima i civilima u predmetu Lora I i Lora II sudi Tomislavu Duiću i Emiliju Bunguru. Prvi je svedočio Mladen Tolušić (49), penzionisani branilac iz Podstrane, koji je u inkriminisano vrijeme bio dežurni u Vojno-istražnom centru Lori. Kako se zbog proteka vremena nije mogao setiti detalja, sudija Vladimir Živaljić čitao je njegove dosadašnje iskaze date istražnom sudiji i na raspravama. Zbog amnezije sledećeg svedoka, takođe nekadašnjeg stražara u Lori, sudija je iskaze morao čitati i Davoru Perišiću (50) iz Dugopolja, koji je bio izuzetno kontradiktoran i iskaze s godinama menjao. Između ostalog, posvedočio je da je od Zlatka Sulejmanovića saznao da su čuvari Lore nekoga pretukli i da je zatvorenik Đorđe Katić morao da ulazi u kućicu za pse i da glumi psa. Tomislavu Duiću, koji je bio upravnik, i stražaru Emiliju Bunguru sudi se za Loru I i II za ratni zločin nad srpskim ratnim zarobljenicima i civilima u Vojno-istražnom centru Lori.

Nakon jučerašnjeg istupa Bojana Glavaševića na tportalu, u kojem je SDP-ov saborski zastupnik komentarisao zabranu koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sloveniji i zatražio od pevača da objasni prvi stih svoje pesme ‘Bojna Čavoglave’ – pozdrav ‘Za dom spremni’ – na Thompsonovoj službenoj stranici na Facebooku osvanuo je uvredljiv odgovor s montiranim citatom iz izveštaja Bojanovog oca, pokojnog ratnog izveštača Siniše Glavaševića, o HOS-u. Zastupnik Glavašević reagovao je putem Twittera, poručujući da je njegov otac razlikovao ljude od ideologije, za razliku od onih koji to danas ne čine. Saborski zastupnik SDP-a objašnjava za tportal da svaki put kada nešto kaže protiv pozdrava ‘Za dom spremni’ krene cirkulisati montaža s izjavom njegovog oca o HOS-u, koja je izvučena iz konteksta njegovog izveštaja i nema nikakve veze s ideologijom. ‘Oni očito misle da im je to dovoljno da pobiju sve moje argumente’, primećuje Glavašević. Thompsonu nije ostao dužan. Danas mu je servirao dodatni argument. Prvo je putem Twittera poručio da se ni on ni njegov otac nemaju čega stiditi: ‘On je za Hrvatsku umro, ja za Hrvatsku živim, kroz one vrednosti koje su mi on i mama usadili’. Potom je objavio snimak nastupa Franje Tuđmana iz 1992. godine, kada je prvi hrvatski predsednik u emisiji ‘2 u 9’ izjavio da je među HOS-ovcima bilo i hrvatskih fanatika, mladića s hrvatskim idealima, ali je začuđujuće da su naseli onima koji im oblače crne košulje i fašističke oznake iz izgubljenog Drugog svetskog rata.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja, profesorka Mirjana Trošelj juče je u Muzeju vučedolske kulture održala radionicu “Mirila – fenomen kulture” za učenike Gimnazije Vukovar i uvela ih u svet tajni mirila – jedinstvenog kulturnog fenomena. Mirila su simboli kulturnog i duhovnog identiteta Velebićana – Podgoraca u sklopu posmrtnih običaja i tradicionalnog verovanja na Velebitu o životu nakon smrti. Na makro nivou obuhvatala su čitav Dinarski areal slične ideje odnosa života i smrti, a koju, prema nekim autorima, treba tražiti u indoevropskim temeljima na šta posebno ukazuje religijsko-simbolički kontekst koji se posebno na južnom Velebitu održao do sredine 20. veka. Ova indoevropska tradicija po prvi put se jasno vidi kroz motive na vučedolskoj keramici i tetovažama, a zatim i na tetovažama srednjobosanskih katolkinja, kao i na stećcima – srednjovekovnim nekropolama. Na radionici su učestvovali učenici 3.c razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni