“Dunav Info” 18.5.2017. 13:00hGotovo 10.500 posmatrača, a broj im još nije konačan, želi posmatrati nedeljne lokalne izbore u 576 opština, gradova i županija. Glavninu posmatrača, njih 6097, predložio je HDZ, SDP ih je predložio 550, HNS 361, Most 307, HSS 200, SDSS 157, a stranka Milana Bandića 116. Lokalne izbore pratiće i 137 posmatrača udruženja U ime porodice, kao i posmatrači nezavisnih listi, odnosno kandidata. Najbrojniji su (137), posmatrači Mirka Duspare, jednog od šest kandidata za gradonačelnika Slavonskog Broda, potom posmatrači Vladimira Šišljagića, nezavisnog kandidata za osječko-baranjskog župana (84), te Hrvoja Burića, nezavisnog kandidata za gradonačelnika Rijeke (70).Pravo posmatranja izbornog postupka, provođenja izbora i rada izbornih tela imaju posmatrači političkih stranaka i nezavisnih listi, koji su predložili kandidacione liste, odnosno kandidate, posmatrači nevladinih udruženja, te strani posmatrači – njih je 22, a dolaze iz sedam država, podaci su Državne izborne komisije.

Uoči lokalnih izbora 21. maja, udruženje Gong pozvalo je sve aktere izbornog procesa – biračke odbore i ostala izborna tela, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije – da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora i na ta pravila podsećaju u saopštenju. Gong ukazuje da je strogo zabranjeno ucenjivati i plašiti birače, koje poziva da se detaljno informišju o programima kandidata i lista i na osnovu toga odluče kako će glasati.

Govoreći o uvođenju tzv. prioritetnih listi čekanja na operacije i pretrage, ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je danas da bi kroz nekoliko dana trebao početi pilot projekat, a za mesec dana prioritetne liste čekanja trebale bi se početi primenjivati u svim bolnicama. “U ponedeljak imam prezentaciju informatičke kuće i očekujem da ćemo u narednih nekoliko dana krenuti s pilot projektom”, izjavio je Kujundžić novinarima uoči sednice Vlade dodajući kako bi nakon toga primena u bolnicama trebala početi kroz mesec dana. Prioritetne liste primenjivaće se u svim bolnicama i odnosiće se na pacijente s najtežim bolestima, koji ne smeju čekati duže od 10-15 dana, pojasnio je Kujundžić. Ministar zdravstva tvrdi da je trenutno na listama čekanja oko 750.000 pacijenata te da se taj broj bitno ne menja.

Izmenama i dopunama Zakona o porodiljnim i roditeljskim podrškama, koje je Vlada danas sa sednice uputila u saborsku proceduru, od druge polovine godine te bi se pomoći trebale povećati, a za to je u ovoj godini osigurano 156,6 miliona kuna. Izmene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa nadoknade plate koja se isplaćuje za vreme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest meseci, s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna. Povećava se i nadoknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uslov staža osiguranja – 12 meseci neprekidno ili 18 s prekidima – i to s 1663 kune na 2328,20 kuna. Nadoknada roditeljima koji imaju pravo na roditeljsko dopuštenje za blizance, treće i svako sledeće dete do treće godine života deteta, povećava se sa 1663 kune na 2328,20 kuna. Povećava se i novčana pomoć za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi nege deteta s težim smetnjama u razvoju i to s 2161 kune na 2328 kuna te za rad s pola punog radnog vremena radi pojačane nege deteta, kao i druga prava povezanih grupa korisnika, i to sa 1663 na 2328,20 kuna.

Srbi su već tri decenije taoci stereotipa o “lošim momcima”, uprkos činjenici da je mnogo razloga da se vidi i naše “lepo lice”, smatraju istoričari. Istoričari Milan St. Protić i Čedomir Antić, smatraju da će biti potrebno još dosta vremena, “kulturne politike” i strpljenja da Srbija izađe iz toga. Država, pre svega, treba da brine o uređenju sopstvenog društva i elitama koje je predstavljaju u svetu, pa će onda i inostrani mediji da je izvedu iz stereotipa “kavgadžije, prznice i krivca za sve loše na Balkanu”, saglasni su Protić i Antić. Zasad, svetski mediji su, posle incidenta na Beldoks festivalu, kada je Bernar Anri Levi pogođen tortom, požurili da Srbiju ponovo smeste u okvir “politički trusne periferije Evrope”, u kojoj ne postoje politička kultura, elementarno vaspitanje, disciplina i red. Smatraju kako je mnogo puta Srbija odreagovala uzdržano na takve ocene, trudeći se istovremeno da, ne odbacujući sopstvenu krivicu za stradanja i nevolju nanetu drugima, pokaže i predstavi i svoje evropsko, ljudsko, uređeno lice.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni