“Dunav Info” 18.5.2017. 9:00hPovodom obeležavanja godišnjice katastrofalne poplave u Županjskoj Posavini 2014. godine, vukovarsko-sremski župan Božo Galić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i energetike Mario Šiljeg i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišli su nasip u Račinovcima, odnosno lokaciju na kojoj su počeli da se izvode radovi na modernizaciji levoobalnog savskog nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške. Za projekte zaštite od poplava iz EU sredstava Operativnog programa konkurentnost i kohezija  alocirano je 150 miliona evra. Prvi projekat u čiju realizaciju se kreće je projekat modernizacije levoobalnih savskih nasipa od Račinovaca do Nove Gradiške ukupne vrednosti gotovo 60 miliona evra, a finansiraće se s 85 odsto EU sredstava.Na osnovu prethodno obavljenih istražnih radova, geodetskih, hidrološko-hidrauličkih i geotehničkih priprema, na deonici od Račinovaca do Nove Gradiške planirane su hitne mere povećanja bezbednosti nasipa i priobalja te modernizacija 187 od 236 kilometara analizovanog nasipa.Modernizacijom će se postići povećanje stabilnosti nasipa na način da se postigne nivo odbrane od poplava primeren evropskim standardima.

Odgovarajući na pitanje o problemima u Borovu, Zvečevu, Viaduktu i Petrokemiji, firmama u kojima po novinarskoj proceni radi više od pet hiljada radnika, hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da su već reagovali kad je reč o Borovu i Petrokemiji, a u Zvečevu su jučeobavljeni razgovori s upravom te firme i merodavnim ministrima te se traže određena rešenja.“Koliko je meni poznato, ono što bi bilo najvažnije i za Borovo i za Zvečevo i za Petrokemiju to bi, po mom uverenju, trebao biti pronalazak strateškog partnera i daljnji rad na novom poslovnom planu i konkurentnosti tih kompanija, čime bi se održala i zadržala radna mesta”, rekao je Plenković.Na pitanje koliko je Zvečevo žrtva Agrokora i hoće li takvih biti još, Plenković je odgovorio da celi taj slučaj koji je danas na dnevnom redu “moramo iskoristiti kao transformativni trenutak za načine poslovanja u hrvatskoj privredi, za metodologiju rada, manje zavisnosti, manje – na neki način – vezanosti za neku kompaniju. Što se tiče samog Zvečeva, mislim da je tu pre svega odgovornost na upravi da nam pokaže rešenja kako dalje.

Na jučerašnji dan u Hrvatskoj je registrovano 190.216 nezaposlenih osoba. Njihov se broj na berzi smanjuje, a poslodavci nude još 21.365 slobodnih radnih mesta. Ministar rada i penzionog sistema Tomislav Ćorić na poslovnom doručku s članovima Američke privredne komore još je jednom predstavio 9 mera aktivnog zapošljavanja u ovoj godini. Istakao je da je najveći iskorak napravljen time što je pružena mogućnost kombinovanja mera, što se pre nije moglo. “Uspeh ili neuspeh mera aktivne politike zapošljavanja zapravo će biti vrlo egzaktan pre svega vidljiv kroz broj zaposlenih osoba krajem 2017. odnosno kroz broj osoba koje su koristile ove mere i njihovu kombinaciju do kraja 2017 godine”, poručio je Ćorić. Marina Nekić zamenica Zavoda za zapošljavanje istakla je da su uzroci pozitivnih trendova i rezultat povećanja broja zaposlenih u odnosu na 2015. za 1,9 odsto, čime je u sistemupenzionog osiguranja sistemu evidentirano 27.000 novih osiguranika. Pojačane su potrebe u delatnosti vezanih za turizam i ugostiteljstvo, građevine, prerađivačke industrije i energetike. Krešimir Sever, predsednik Hrvatskog nezavisnog sindikata je rekao kako je u Hrvatskoj nešto više od 1.330.000 zaposlenih, a mnogi se sa liste nezaposlenih skidaju iz administrativnih razloga, jer odlaze u penziju ili odlaze iz Hrvatske.

Udruženje hrvatskih branilaca Domovinskog rata 91. podnela je Državnom tužilaštvu Hrvatske i Javnom tužilaštvu Srbije krivičnu prijavu protiv srpskog ministra rada Aleksandra Vulina. To se navodi u saopštenju koje je Tanjugu dostavio predsednik tog udruženja Mladen Pavković.Kako se navodi, prijava je podneta za krivično delo uvrede, klevete i sramoćenja, odnosno zbog Vulinovih izjava koje se, pre svega, odnose na učesnike komemoracije na Blajburškom polju 13. maja, kao i izjava o hrvatskom pevaču Marku Perkoviću Tompsonu.Pavković u saopštenju kaže da je Vulin izjavio da je nedavna komemoracija u Blajburgu “najveći skup fašista i neonacista u Evropi” koji se sprovodi “pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora”. Pavković, takođe, smatra “skandaloznim” što je Vulin za Tompsona rekao da je ustaša i da u svojim pesmama slavi ubistva srpskih civila.Udruga hrvatskih branitelja je ranije pozvala hrvatski državni vrh da reaguje zbog zabrane održavanja koncerta Marka Perkovića Tompsona u jednom austrijskom gradu. Vulin je 14. maja izjavio da se u Blajburgu okuplja “najveći broj nacista u Evropi” i da su ustaški zločini prihvatljivi jer su činjeni nad Srbima.

Iz Policijske uprave Vukovarsko-sremske saopšteno je je da je uviđajem utvrđen identitet muškarca koji se utopio juče oko 16,30 časova, nakon pokušaja preplivavanja reke Bosut u Vinkovcima, u centru grada. Reč je o 70-godišnjaku iz Vinkovaca, čije je telo preveženo na Odeljenje patologije Opšte županijske bolnice Vukovar, gde će tokom dana biti obavljena obdukcija. O razlozima zbog kojih je 70-godišnjak pokušao preplivati Bosut iz policije za sad nema informacija.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni