“Dunav Info” 17.5.2017. 13:00hGradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je zajedno sa saradnicima posetio novootvorenu poštansku kancelariju na Trpinjskoj cesti, u obnovljenoj javnoj zgradi gde je nekada bila kancelarija mesne zajednice. S obzirom da je centralna pošta u Borovu naselju od ove ispostave udaljena i više od 2 kilometra, sada je omogućeno stanovnicima ovog kraja da brže i lakše dođu do usluga pošte, i to u vremenima kada se poštanske kancelarije gase. Penava je zahvalio zameniku Marijanu Pavličeku i pročelnici upravnog odelenja grada Sanji Tokić na velikom angažmanu da se ovaj projekat dovrši. Kompletna obnova zgrade na trpinjskoj cesti i poštanske ispostave koštala je oko milion i 300 hiljada kuna. Zamenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček istakao je da se očekuje i postavljanje bankomata čime bi zgrada u potpunosti bila na usluzi građanima i podigla kvalitet života.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je svečano pustio u funkciju novoizgrađeno dečije igralište sa devet sprava u ulici Budžak u Vukovaru. Ovim igralištem deca ovoga kraja dobijaju mesto za igru kao i deca drugih delova grada što je i bio plan ove gradske uprave da svi stanovnici imaju iste uslove života. Zamenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je okupljenim novinarima da je investicija za izgradnju igrališta iznosila oko 62 hiljade i 500 kuna. Ovo je 57 lokacija u gradu s dečijim igralištem u Vukovaru. Samo u ovoj godini preko 20 igrališta je ili sanirano ili novoizgrađeno. Cilj je da svakom detetu u gradu i prigradskim naseljima u promeru od 300 do 500 metara bude dostupno igralište.

Židovska verska zajednica Bet Israel reagovala je danasotvorenim pismom na, kako tvrde, uvredljiv, ponižavajući i diskriminatorski odnos prema manjinama u Hrvatskoj koje su sve su zabrinutije za svoj položaj. Reagujući na pojedine izjave hrvatskih političara, da kada je reč o manjinama, iako se isticao značaj prava koja uživaju manjine u Republici Hrvatskoj za razliku od nekih drugih evropskih država, u Bet Israelu ocenjuju kako je na delu nešto suprotno evropskim demokratskim dostignućima.Manjine u RH sve su zabrinutije za svoj položaj pa su pripadnici Židovske verske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj odlučili reagovati i to ne samo u odbrani svojih ljudskih prava nego svih onih čija su prava ugrožena.Podsećaju i na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji se mora provoditi u praksi kao i na Opštu deklaraciju o pravima čoveka i Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, a posebno na Preporuku iz Lunda o efikasnom učestvovanju nacionalnih manjina u javnom životu i na obavezu poštivanja i zaštite nacionalnih manjina i drugih temeljnih prava i sloboda čoveka i građanina. Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj bile su izuzetno važan faktor za ulazak Hrvatske u EU i pokazale su solidarnost s težnjama većine hrvatskih građana smatrajući da je ulazak u EU za sve od posebnog interesa, ističe se u otvorenom pismu predsednika Židovske verske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Aleksandra Srećkovića.

Na nedeljnim lokalnim izborima takmiči se 47.601 kandidat, što je gotovo 9000 kandidata manje nego pre četiri godine, kada ih je bilo 56.588, pokazuje statistika koju je objavila Državna izborna komisija. U nedelju se bira lokalna predstavnička i izvršna vlast – opštinska i gradska veća i županijske skupštine te načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici u ukupno 576 jedinica – 428 opština, 127 gradova i 21 županiji. Birači će izabrati 20 župana i 51 njihovog zamenika, Zagreb, koji ima status grada županije, biraće gradonačelnika i dva zamenika. Direktno se bira još 127 gradonačelnika i 193 njihova zamenika te 428 opštinskih načelnika s 440 zamenika. Na izborima učestvuje 126 političkih stranaka, za župane je prijavljeno 96 kandidata, a za gradonačenike i opštinske načelnike 1716. Za zamenike župana iz reda nacionalnih manjina 23 su kandidata, a za zamenike gradonačelnika i gradonačelnika njih 129. Gotovo 36.000 kandidata računa na mesta u gradskim i opštinskim većima, a 7500 u županijskim skupštinama. Na listama je prosečno 41,7 odsto žena (19.837 kandidatkinja) i 58,3 procenta muškaraca ( 27.764 kandidata).

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković najavio je danas da će razgovore o izboru novih ministara, umesto četiri Mostovih, započeti posle prvog kruga lokalnih izbora, koji se održavaju 21. maja, a Saboru će ih predložiti posle drugog kruga, 4. juna. Na posalnicima će biti odluka da li su za političku stabilost ili nove vanredne parlamentarne izbore, rekao je premijer. O novim ministrima će, kaže, razgovarati sa strankama koje vidi kao buduće partnere u rekonstruisanoj parlamentarnoj većini.“Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobednik parlamentarnih izbora, to je sigurno, meni je iz mog mikrougla sasvim svejedno. Mogu biti oportunista i reći nešto slično što je rekao Davor (Štir) – ‘ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsednik vlade odgovoran za funkcioniranje države…”, kazao je Plenković.Ministar spoljnih poslova Davor Štir izjavio je juče u Briselu da se on zalaže za održavanje novih parlamentarnih izbora, a Plenković, upitan da komentariše tu izjavu svog najbližeg saradnika, kaže da je HDZ demokratska stranka koja gaji dijalog i raspravu o različitim temama.

U Hrvatskoj 37 odsto stanovništva ima povišeni krvni pritisak, što znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrednosti arterijskog pritiska veće od 140/90, a zabrinjava što učestalost hipertenzije raste kod dece i mladih, upozoravaju stručnjaci u povodu 17. maja, Svetskog dana hipertenzije. Svaki treći stanovnik Hrvatske ima povišeni pritisak, koji se danas u svetu smatra ubojicom broj jedan, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, gde su samo u 2015. odnele gotovo 26.000 života.Kardiovaskularne bolesti bile su uzrok smrti u 47,4 odsto slučajeva, a od njih su u 2015. umrle 25.694 osobe, što čini grad veličine Đakova, Čakovca, Požege, Sinja ili Petrinje, istakao je predsednik Hrvatskog društva za hipertenziju Bojan Jelaković.Podaci pokazuju da se 60 odsto osoba s hipertenzijom leči, odnosno da dobija preporuke i lekarske recepte za lekove protiv visokog pritiska, međutim, kontrola tlaka postiže se svega kod 20 odsto bolesnika, dodaje Jelaković. Uzroci hipertenzije su pretilost, premalo fizičke aktivnosti, prekomeran unos kuhinjske soli, alkohol, pušenje, ali i šećerna bolest te oštećenja bubrega.Sve je to moguće sprečiti, ističe Jelaković, međutim, ljudi teško menjaju loše navike pa su dosadašnji pokušaji i programi provođenja prevencije polučili slab uspeh.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni