“Dunav Info” 12.1.2018. 13:00hVlada RH odgovorila je zastupniku Mosta Miri Bulju na pitanja koja je postavio vezano uz nadgrobne natpise u Borovu, Krnjaku, Kistanjama i Brđanima. Iako je tražio da se Vlada izjasni o izjavama Milorada Pupovca, koji je generala HV-a Janka Bobetka usporedio sa Slobodanom Miloševićem, Slavkom Dokmanovićem i Milanom Babićem, odgovor na to pitanje nije dobio. Kao što mu nije odgovoreno hoće li se Vlada založiti kod Pupovca da da odgovor na pitanje gde je danas dr. Ivan Šreter. Vlada je navela da ‘krivično zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obeležja i u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja’. Dodaju da bi se ti spomenici ‘mogli ukloniti ako su rezultat nekakvog krivičnog dela’. Bulju su skrenuli pažnju na to da su doneli ‘Odluku o osnivanju Veća za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima’ te da bi, ukoliko oni donesu preporuke ‘za pravno uređivanje isticanja sadržaja kojima se veličaju nedemokratski ili zločinački režimi’, mogli dobiti pravi temelj za uklanjanje postavljenih spomenika ili obeležja. ‘Imajući u vidu navode iz zastupničkog pitanja te mogućnost da bi se u navedenim slučajevima moglo raditi o radovima, odnosno građevinama za čije je izvođenje, odnosno građenje potrebna građevinska dozvola, odnosno glavni projekat, predmetno zastupničko pitanje dostavljeno je na nadležno postupanje građevinskoj inspekciji Ministarstva građevinarstva i prostornog uređenja radi utvrđivanja činjeničnog stanja i preduzimanja zakonom propisanih mera zavisno o utvrđenom stanju’, navodi se u Vladinom odgovoru Bulju. U skladu s tim, na teren je izašla građevinska inspekcija i utvrdila da je spomen-ploča Vukašinu Šoškočaninu postavljena na grobnici porodici Šoškoćanin na groblju u Borovu, spomen-ploča Vojislavu Miliću postavljena je na groblju u Borovu, spomenik Miletu Babiću nalazi se na groblju u selu Trupinjak, Opštini Krnjak, dok se spomenik Milanu Krneti nalazi na groblju Bezbradice pored Kistanja. ‘Sledom izloženog, imajući u vidu činjenicu da se radi o spomenicima izgrađenima na groblju, odnosno u skladu s odredbama spomenutog pravilnika, te da je pitanje uređenja groblja i upravljanje grobljima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, obaveštavamo vas da je kontrola usklađenosti spomenika iz predmetnog zastupničkog pitanja s važećim propisima u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno komunalnih redara”, obrazložila je Vlada.

U svim dosadašnjim slučajevima proveravanja zaprimljenih informacija o fizičkom nasilju policajaca nad migrantima ili oduzimanja njihove imovine nije potvrđena tačnost takvih navoda, a prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova osnovna prava i dostojanstvo te im omogućuje pristup sistemu međunarodne zaštite ako im je takva zaštita potrebna, navedeno je u odgovoru Vlade na pitanje saborskog zastupnika SDP-a Peđe Grbina u vezi s postupanjem hrvatskih policajaca prema izbeglicama. Hrvatska policija provodi zaštitu državne granice te u tom cilju preduzima mere kojima se sprečavaju i odvraćaju migrante od nezakonitog ulaska u Hrvatsku, koristeći pritom sve raspoložive ljudske i tehničke resurse, uvažavajući ljudska prava migranata, čime se jasno pokazuje spremnost za pristupanje RH šengenskom prostoru i štićenju njenih spoljnih granica, ističe se u odgovoru Banskih dvora usvojenom na sjednici Vlade u četvrtak. “Pojedine nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, čiji cilj je da omoguće transfer što većeg broja nezakonitih migranata u druge države članice Evropske unije, vrše pritisak na hrvatsku policiju zbog toga što preduzima propisane mere za čije je provođenje nadležna, a pojedini mediji tendenciozno prenose njihove kritike”, dodaje se. Grbin je zastupničko pitanje postavio nakon članka “Potresne priče izbeglica zaglavljenih pred vratima EU-a: Hrvatski policajci naterali su me da skinem cipele i bos se vratim u Srbiju”, objavljenog na T-portalu, ističući da su u njemu navedene ozbiljne optužbe koje se tiču protivzakonitog postupanja hrvatske policije, odnosno navodi izbeglica o fizičkom nasilju, otimanju jakni u kojima su imali novac i razbijanju mobitela.

Policija je na šibenskom području uhapsila 37-godišnjeg državljanina Srbije i 48-godišnjeg državljanina Hrvatske osumnjičene za tešku krađu glisera u Zadru i falsifikovanje isprava koji su privedeni zadarskom državnom tužiocu, saopštila je danas Policijska uprava zadarska. Dvojicu muškaraca sumnjiči se da su s još tri osobe sredinom septembra 2017. u Zadru, iz sportske lučice na Obali Kneza Trpimira, ukrali gliser u vlasništvu 55-godišnjaka, vredan više od 300 hiljada kuna. Višemesečno kriminalističko istraživanje policajci PU zadarske provodili su u saradnji sa šibenskom policijom, policijom Srbije, BiH i Crne Gore te Interpolom. Tridesetsedmogodišnjeg državljana Srbije sumnjiči se da je s još jednim pomagačem iz zadarske sportske lučice ukrao gliser, koji plovi pod hrvatskom zastavom, dužine 8 metara, te da su njim tokom noći otplovili u Biograd, gde su ga izvadili iz mora i postavili na prikolicu. Četrdesetosmogodišneg državljanina Hrvatske sumnjiči se da je preuzeo vozilo i brod s prikolicom, te uz pomoć prethodno pribavljene falsifikovane registracije i dokumenata o vlasništvu plovila, s ukradenim gliserom prešao državnu granicu s BiH, koristeći terensko vozilo s nepripadajućim stranim registrarskim oznakama. Nakon što su u sredu uhapšeni na šibenskom području, obojica počinilaca su uz krivičnu prijavu zbog teške krađe i falsifikovanje isprava privedeni državnom tužiocu u Zadru, a kriminalističko istraživanje se nastavlja, naveo je portparol PU zadarske Elis Žodan.

Plivačka reprezentacija Hrvatske od 2. januara boravi u Vukovaru gde na bazenu u Borovu naselju obavlja zimske pripreme. Na današnjem treningu na zatvorenom bazenu, novinari su imali priliku da se uvere u spremnost hrvatskih plivača. Osim plivačke reprezentacije, na pripremama u Vukovaru su protekle godine bili plivački klubovi iz Zadra i Zagreba, a u subotu po šesti put dolazi i plivački klub Dubrava iz Zagreba.

Utakmicama Belorusije i Austrije te Švedske i Islanda u 18 časova i 15 minuta večeras u Hrvatskoj počinje rukometno Evropsko prvenstvo. Izabranici Line Červara put do toliko željene zlatne medalje počinju u Splitu gde će u grupi A igrati sa Srbijom, Švedskom i Islandom. Srbija je bila rukometna velesila nakon raspada bivše države. Škrbić, Peruničić, Stojanović, Butulija i društvo rukometnih majstora osvojili su nekoliko medalja na evropskim i svetskim prvenstvima. Tu generaciju srpskih rukometaša Hrvatska nikad nije uspela pobediti na velikom takmičenju. Prve četiri utakmice na evropskim i svetskim prvenstvima pripale su Srbiji. Neki od tih poraza bili su drastični, na primer onaj sa SP-a 1999. godine kad su pobedili Hrvatsku sa 30:23 ili sa Eura 2000., kad su pobedili sa 12 golova razlike.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni