“Dunav Info” 12.1.2018. 11:00h

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović predstaviće danas novu organizacionu jedinicu MUP-a RH Policijske uprave vukovarsko–sremske, a radi se o smeštajno-obučnom centru koji se nalazi na prostoru ‘Hotela Spačva’ neposredno uz autoput Zagreb-Lipovac. Nova jedinica je formirana zbog, kako je na Vladi juče obrazložio ministar, stalnog migracionog pritiska na granici za koji vukovarsko-sremska Policjska uprava nema dovoljno službenika pa 120 policajaca iz raznih delova Hrvatske svakodnevno putuje kako bi preuzeli smenu za ispunjenje ovog zadatka. Smeštajno-obučnim centrom će se podići operativna sposobnost granične policije i brzina reakcije u skladu s preporukama Evropske komisije, rekao je ministar. Osim smeštaja, u njemu će se obavljati i obuka, specijalistički kursevi te stručno osposobljavanje, ne samo hrvatske granične policije, već i drugih članica EU, u saradnji s Frontexom, a ukupni troškovi centra biće finansirani iz fondova EU te će u njemu biti devet zaposlenih preraspodeljenih iz drugih policijskih uprava.

Samozapošljavanje, ali i što veći broj pripravnika u privatnom sektoru sa ciljem sticanja stalnog zaposlenja koje će odvratiti mlade od odlaska iz Hrvatske glavni su ciljevi aktivnih mera zapošljavanja koje se primenjuju od početka ove godine, rekao je juče u Bjelovaru predstavljajući te mere ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić. “Vlada je osigurala gotovo 2,5 milijarde kuna za povećanje broja radnih mesta, pri čemu je za aktivne mere zapošljavanja planirano 1,6 milijardi kuna”, istakao je ministar Pavić. Dodatnih 400 miliona kuna izdvojiće se za program Zaželi, namenjen zapošljavaju starijih osoba, 300 miliona kuna planirano je za zapošljavanje dodatnog osoblja koje će osigurati dvosmenski rad vrtića i još stotinu miliona kuna za ostale mere i programe, rekao je Pavić. Što se tiče aktivnih mera zapošljavanja, od ukupno 11 poticajnih mera njih 10 primenjivalo se i prošle godine, ali većina ih je doživela promene. Novina je i poticanje udruživanja, pa se tako petero osoba može udružiti i osnovati zadrugu te ostvariti pravo na poticaj od ukupno 270 hiljada kuna. U meri osposobljavanja na radnom mestu dodata je nova ciljna grupa, a reč je o nezaposlenim osobama koje su prijavljene u evidenciju duže od 12 meseci te su izgubile znanja i veštine potrebne za rad u zvanju za koje su se obrazovale. Uvedena je i nova mera osposobljavanja za sticanje odgovarajućeg radnog iskustva za osobe starije od 30 godina namenjena onima koji u skladu sa Zakonom o radu imaju obavezu polaganja stručnog ispita. Omogućeno im je sticanje formalnih uslova za polaganje stručnog ispita i pokriven trošak prevoza koji sad iznosi 1 kunu po kilometru. Javni radovi, podrške za očuvanje radnih mesta i mera „Stalni sezonac” ostale su neizmenjene te su i dalje u primeni, rekao je ministar Pavić.

Na sastanku predstavnika Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i Komisije za odnose s verskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske koji je održan u Ministarstvu pravosuđa analizirano je stanje provođenja Ugovora između Vlade Republike Hrvatske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj o pitanjima od zajedničkog interesa. Usaglašeno je da će se putem Mešovite komisije predviđene Ugovorom i putem nadležnih tela državne uprave nastaviti postupak provođenja ugovora. Kako je saopštilo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, sastanak je održan u otvorenom razgovoru i zaključeno je da će se obostrano tražiti rešenja za eventualna buduća otvorena pitanja. Sastanku su prisustvovali članovi Episkopskog saveta srpskih pravoslavnih Eparhija u Hrvatskoj predvođeni mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim Porfirijem, episkopom slavonskim Jovanom i episkopom dalmatinskim Nikodimom i članovi Komisije za odnose sa verskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske na čelu sa ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem, koji je predsednik komisije.

Pre svega bavićemo se elektrifikacijom mesta u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo jer je neshvatljivo da je pripadnik našeg naroda izmislio struju, a da u srpskim selima struje nema ni u 21. veku. To je jedna od tema koja ne može čekati, rekla je saborska zastupnica Dragana Jeckov, u intervju Novostima. “Nadalje tu je i pitanje obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sa kojim se također moramo vrlo ozbiljno baviti. Ono što je nama također veoma važno je funkcionisanje naših opština te izmene zakona o regionalnoj i područnoj samoupravi. Time će se doći do jednog uravnoteženijeg razvoja jer su na žalost srpske opštine u pravilu nerazvijene, a novom podelom, odnosno novim indeksom razvijenosti, naše će opštine dobiti značajnija sredstva sa kojima će moći unaprediti životni standard”, istakla je Jeckov govoreći o temama kojima će se u Saboru baviti klub SDSS-a nakon zimske pauze. Jednako važno nam je i funkcionisanje institucija jer u međuvremenu su popunjena mesta u izvršnoj vlasti tako da smo dobili novog pomoćnika ministra uprave, a do određenih promena došlo je i u MUP-u. Nikada do sada nismo imali ovoliki broj državnih funkcionera, i sve su to stvari koje su rezultat rada SDSS-a u jesenjem zasedanju. Ono što nas nikako ne može zadovoljiti je kadrovsko stanje na županijskom nivou čime ćemo se takođe baviti u narednom periodu, najavila je Jeckov.

U Borovu je juče održan 17. noćni basket turnir u organizaciji košarkaške sekcije Školskog sportskog društva Osnovne škole Borovo, a pod pokroviteljstvom opštine Borovo. U konkurenciji košarkaša od 13 godina i mlađih prvo mesto zauzela je ekipa “Teletabisi 2”, druga je bila ekipa “Drim tim”, a treća “Mitnica”. Najbolji igrač je bio Malik Cvijanović koji je pobedio i u takmičenju šutiranja “trojki”. Najmlađi igrač na turniru bio je devetogodišnji Miloš Todorčić. U konkurenciji košarkaša od 16 godina i starijih prvoplasirana je bila ekipa “Unikaha”, drugo mesto zauzela je ekipa “U zadnji čas”, a trećeplasiran je bio “Caffe bar Display”. Za najboljeg igrača proglašen je Dušan Knežević, za najboljeg kadeta Josip Kolar, a u takmičenju u šutiranja trojki pobedio je Robert Ragač, igrač “Teletabisa”. U nagradnoj igri za gledaoce u šutiranju slobodnih bacanja pobedio je Mihajlo Ostojić, košarkaš selekcije mlađih kadeta KK “Borovo” koji je pogodio 9 slobodnih bacanja od 10 pokušaja.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni