“Dunav Info” 11.1.2018. 13:00hGradonačelnik Vukovara Ivan Penava na današnjoj je konferenciji za novinare još jednom ukazao na novi sistem upravljanja gradom do, kako je rekao boljeg Vukovara. Podsetio je na najznačajnije rezultate u domenu razvoja privrednih aktivnosti i stvaranja pretpostavki za nova zapošljavanja. Po davanjima za porodicu, mlade i druge socijalne mere prvi smo u državi, a za podsticaje privrednicima smo treći u državi. Vukovaru smo otvorili nove perspektive, a u pripremi su i brojne druge,” rekao je Penava. Gradonačelnik je podsetio i na projekte poput obnove Vodotornja, izgradnje radskog stadiona te obnovu nekadašnjeg hotela Dunav u Konferencijski centar i niz drugih, koji će, kako tvrdi u dogledno vreme zaposliti desetine novih radnika. Paralelno sa realizacijom projekata, koji podrazumevaju nova zapošljavanja i investicije, aktuelna vlast je racionalizaciju uvela i u gradskoj upravi, koja se provodila već u prvom mandatu, kada je plata gradonačelnika i ostalih funkcionera smanjena za 8%, redukovana materijalna prava službenika i nameštenika gradske uprave i korisnika budžeta, što je dovelo do uštede milion kuna na godišnjem nivou. Takođe, dodao je, smanjen je i broj službenih gradskih vozila, sa 13 na 6.

Nakon skidanja Luke Vukovar s popisa trgovačkih društava od strateškog interesa za RH, u poslovanju Luke ne bi se trebalo ništa bitno menjati, rekao je Tomislav Mihaljević, direktor Luke Vukovar. On je trenutno na godišnjem odmoru, nakon čega odlazi u penziju, a na čelo ovog privrednog subjekta trebao bi da dođe novi direktor.Treba svakako istaknuti kako je Luka Vukovar, koja je još uvek u potpunom državnom vlasništvu, bila i jedina luka na popisu strateških firmi. Danas više ni jedna rečna i morska luka nije na tom popisu. Luke su uglavnom privatizovane i pretovarom roba bave se privatna trgovačka društva. Luka Vukovar neće biti izuzetak i verovatno je očekuje privatizacija. U julu prošle godine Mihaljević je rekao kako je perspektiva vukovarske luke vezana za strateškog partnera i privatizaciju. Luka Vukovar u 2017. godini pretovarila je 250 hiljada tona različitih roba. Ovaj obim pretovara ipak nije dovoljan za pozitivno poslovanje firme koja zapošljava 69 radnika. Prošle godine na poslovanje je uticao i ledostaj u januaru i februaru, kada je bila obustavljena plovidba Dunavom. Vukovarska je luka zbog toga pretrpela štetu od 1,4 miliona kuna. Fiorma je ipak stabilna, likvidna i bez kreditnih zaduženja.Vukovarsko-sremski župan Božo Galić smatra da će njen budući razvoj u svakom slučaju biti vezan za privatizaciju i pronalaženje strateškog partnera koji će biti spreman nastaviti ulagati u proširenje luke i povećanje obima poslovanja.

ZVO posetili su juče predstavnici srpsko-iranske firme Dental Ant, te zajedno sa predsednikom Srđanom Jeremićem obišli neke potencijalne lokacije, pogodne za otvaranje pogona za proizvodnju dentalnih implantata. Obišli su lokacije u Borovu, Bršadinu, kao i Poslovno-preduzetnički centar BIC u Vukovaru.Dragana Antunović iz Dental Anta pojasnila je čime se njihova firma bavi te koje bi proizvode eventualno mogla da proizvodi na našem području.Predsednik ZVO Jeremić je podsetio na posetu privrednika našeg područja Beogradu pre dva meseca, gde su potencijalni investitori iz Srbije informisani o benefitima koji su im na raspolaganju ukoliko se odluče za investiranja na našem području. Najavio je skoru posetu čelnih ljudi Privredne komore Srbije ZVO i desetak zainteresovanih privrednika iz Srbije.

Poslovna grupa poljoprivreda, u kojoj su Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina, u prvih jedanaest meseci ostvarila je kumulativni prihod od 2,54 milijarde kuna i operativnu dobit od 283 miliona kuna. Belje je u tom periodu ostvarilo prihod od 1,18 milijardi kuna. Prihod PIK-a Vinkovci u jedanaest je meseci iznosio 350 miliona kuna, uz dobit pre kamata, poreza i amortizacije od 32 miliona kuna, dok je prihod Vupika iznosio 297 miliona kuna. “U Poslovnoj grupi poljoprivreda u novembru se posebno ističe rast prihoda od prodaje PIK-a Vinkovci, zbog povećanja prodaje prasadi i junećeg mesa, ratarskih proizvoda i boljeg prinosa šećerne repe od očekivanog”, navedeno je u najnovijem mesečnom izveštaju vanredne uprave Agrokora.

Vlada je na današnjoj sednici izmenama tri uredbe omogućila formiranje nove jedinice u Policijskoj upravi vukovarsko-sremskoj- Smeštajno-obučnog centra u kojem će biti policijski službenici granične policije, zbog stalnog migracijskog pritiska pogotovo nezakonitih prelazaka granice. Na taj način biće podignut nivo operativne sposobnost granične policije i brzina reakcije u skladu s preporukama Evropske komisije. Osim smeštaja, u njemu će se obavljati i obuka, specijalistički kursevi te stručno osposobljavanje, ne samo hrvatske granične policije, već i drugih članica EU, u saradnji s Frontexom. Kompletni troškovi centra biće finansirani iz fondova EU, a u njemu će biti stalno zaposleno 9 radnika, i to ne novozaposlenih, već preraspoređenih iz drugih PU.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni