“Dunav Info” 11.1.2018. 9:00hNa područjima od posebne državne brige država je u protekle dve godine dodelila 700 kompleta građevinskog materijala, ukupne vrednosti od 70 miliona kuna, a pod povoljnim uslovima iznajmljuje gotovo 13 hiljada stanova odnosno kuća, podaci su Centralnedržavne kancelarije za obnovu i stambeno zbrinjavanje, čiji je budžet u dve godine povećan za 43 miliona kuna. Na područjima od posebne državne brige najam državnih stanova iznosi 2,75 kune po kvadratnom metru odnosno za stan od 50 kvadrata iznos je 130 kuna, a državni sekretar u spomenutoj kancelariji Nikola Mažar ističe kako je reč ne samo o socijalnoj nego i demografskoj meri koja nudi priliku građanima da ostanu živeti na tim područjima.Povećanje budžeta njegovre Kancelarije u 2016. godini za 34 miliona kuna te za 9 miliona u prošloj, kada je iznosio 249 miliona kuna, koliko iznosi i za ovu godinu, Mažar vidi kao pokazatelj odnosa Vlade premijera Andreja Plenkovića prema područjima od posebne državne brige, u koje ulazi 16 županija sa 169 opština odnosno 500 naselja.”Sve što radimo opipljivo je i vidljivo na terenu, svaka zgrada, stan i kuća. To je jedna od konkretnih mera demografske obnove države i glavni preduslov ostanka, ne samo mladih porodica”, rekao je Mažar.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je juče rešavanje problema listi čekanja uvođenjem u sve bolnice prioritetnih listi, koje bi omogućile da ozbiljno bolesni pacijenti obave pregled kod specijaliste u roku od tri dana, a sve daljnje pretrage unutar mesec dana. Krenuli smo u pilot projekat pre nekoliko meseci, a sada idemo u sve bolnice s prioritetnim listama čekanja gde će ozbiljni bolesnici, s bolešću koja ne može čekati, biti rešeni unutar tri dana kod specijaliste, rekao je Kujundžić gostujući u HRT-ovom Dnevniku.Pojasnio je da će lekari porodične medicine imati informatičku mogućnosti da pacijentu osiguraju u roku od tri dana pregled kod specijaliste, a specijalista ukoliko potvrdi sumnju u ozbiljnu bolest, u roku od dve do četiri nedelje ima mogućnost “da rešiti sve dijagnostičke i terapijske oblike”.”Time ćemo rešiti ozbiljne bolesnike, a ovo drugo je nešto što će zahtevati vreme i novac, što ne ide lako”, rekao je Kujundžić na pitanje o listama čekanja.

Uz podršku Hrvatske turističke zajednice, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, a u sklopu projekta “Upoznaj svoju zemlju”, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, 14. januara od 12 časova organizuje besplatna vođenja u 30 hrvatskih gradova, odnosno svim gradovima u kojima deluju društva turističkih vodiča. U akciju se uključio i Grad Vukovar pa su iz Gradske uprave pozvali goste da upoznaju Vukovar. Na parkingu kod hotela Dunav dočekaće ih turistička voditeljka i besplatno ih provesti kroz baroknu jezgru grada. Nakon obilaska predviđeno je osveženje u zadruzi Vukovarska vina. Ovom akcijom želi se na nešto drugačiji način obeležiti Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, ukazati na važnost turističkih radnika za međunarodni ugled Hrvatske kao i na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine koja je jedino što nas izuzima od globalizacije, navedeno je u pozivu organizatora. Projektu “Upoznaj svoju zemlju” pridružili su se i ostali gradovi Slavonije, Baranje i Srema, tako da će akcija biti održana i u Osijeku, Vinkovcima, Županji i Iloku.

Mladi u Hrvatskoj željeli bi biti Evropljani, ali se često smatraju i Balkancima, odnosno imaju složene “mesne” identitete, rezultati su istraživanja objavljenog u poslednjem broju naučnog časopisa Revija za sociologiju. Rad se zasniva na podacima prikupljenim u okviru fokusnih grupa u kojima je učestvovalo 68 učenica i učenika osnovnih i srednjih škola u dobi između 11 i 17 godina u tri gradova u Hrvatskoj: Rijeci, Zagrebu i Zadru. U radu se ispituje kako mladi u Hrvatskoj imenuju svoje identitete s obzirom na pripadnost mestu ili pri­padnost društvenoj grupi koja sebe određuje mestom.Analiza je pokazala da učenici i učenice izražavaju snažan regionalni identitet u kojem značajno mesto zauzimaju stereotipi koji se odnose na razlike između područja uz obalu i unutrašnjosti, između ruralnih i urbanih po­dručja te između severa i juga, navedeno je u članku koji su potpisali sociolozi Alistair Ross iz Velike Britanije te Saša Puzić i Karin Doolan iz Hrvatske.

Rukometašice Vukovara na svom su terenu u okviru 2. kola Kupa pobijedile Osijek 31:25. Vukovar je bolje otvorio utakmicu i imao vodstvo od 3:0. Gošće su vrlo brzo rezultat okrenule u svoju korist i povele 5:6, tu su prednost pred kraj prvog poluvremena povećale na 8:12. U završnici prvog poluvremena Vukovar postiže četiri uzastopna gola i na odmor se odlazi rezultatom 12:12. Do sredine drugog poluvremena igralo se izjednačeno, no nakon 19:19 domaće rukometašice postepeno povećavaju vodstvo za mirnu završnicu. Konačan rezultat bio je 31:25.

Na Zimskom malofudbalskom kupu Osijek – ZIMKO održanom u dvorani Zrinjevac ove godine uučestvovao je rekordan broj ekipa, među kojima i ekipa Vukovara 1991., odnosno dečaci rođeni 2006. godine. Uz zalaganje igrača,podršku roditelja, ali i publike iskoristili su svoj potencijal i osvojili visoko drugo mesto.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni