“Dunav Info” 10.1.2018. 13:00hU sklopu projekta ‘Upoznaj svoju zemlju’, Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske, uz podršku Hrvatske turističke zajednice, povodom Dana međunarodnog priznanja Hrvatske, organizuje besplatna vođenja u svim gradovima u kojima deluju društva turističkih vodiča u nedelju, 14. januara 2018. godine s početkom u 12 časova. Grad Vukovar se pridružio ovoj akciji kojom se želi na malo drugačiji način obeležiti Dan međunarodnog priznanja Hrvatske, ukazati na važnost turističkih radnika za međunarodni ugled Hrvatske kao i na važnost nacionalnog identiteta i kulturne baštine koja je jedino što nas izuzima od globalizacije. Na ovaj način želi se ukazati na važnost Pravilnika o zaštićenim lokalitetima koji je u izradi. Naime, zaštićeni lokaliteti će biti jedina mesta na kojima će delatnost turističkih vodiča i predstavljanje naše zemlje moći obavljati vodiči koji su edukovani isključivo u Republici Hrvatskoj. Zainteresovane građane Vukovara u nedelju u podne na parkiralištu kod hotela “Dunav” očekuje turistički vodič koji će besplatno provesti grupu kroz barokno jezgro grada. Nakon upoznavanja Vukovara učesnici će moći da se osveže u zadruzi Vukovarska vina.

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović je komentarišući na N1 susret hrvatske predsednice i njenog turskog kolege u Ankari rekao da poseta nije bila uspešna. “Sama predsednica je definisala cilj posete, dobijanje podrške Erdogana za promene izbornog zakona u BiH, a dobila je javnu odbijenicu. Predsednici ne idu razgovarati, oni idu poentirati, kad je dogovor već postignut. Pogrešna poruka je poslata”, smatra Klisović. “Predsednica je odlazeći u Tursku poslala poruku da je Turska tutor Bošnjacima, a Hrvatska to isto Hrvatima u BiH. U Bosni i Hercegovini žive politički narodi kojima mi možemo samo pomoći”, kaže Klisović. “Evropska komisija je uključena u stvaranje održivog sistema u BiH. Federika Mogerini je lice zajedničke spoljne politike EU. Blok od 28 država je jača politička snaga u razgovorima u BiH. Svaki jednostrani ulazak Hrvatske u BiH je okidač za uključenost Turske i Srbije gde se međusobni uticaji pokrate”, istakao je Klisović.

Petar Janjić Tromblon izjavio je Hini juče da odustaje od akcije “Regata za razum – Piranski zaliv – Savudrijska val” koju je najavio za 3. februar, i to zbog raznih opstrukcija kao i nedostatka podrške čelnika veteranskih udruženja. Dobio sam neformalnim kanalima informacije koje su me primorale na takav potez, rekao je i dodao da i dalje ne podržava poteze vlasti u graničnom sporu sa Slovenijom u Savudrijskoj vali. Takođe, ogorčen je na čelnike udruženja branilaca koji se, kako tvrdi, “poltronski ponašaju prema Vladi i odvojili su se od interesa svog članstva”. Zbog svega ovog ne želim da ugrozim ljude koji su me podržali, dodao je Tromblon. Od njegovih istupa već su se ogradili predsednik Zbora udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica Miljenko Kolobarić i predsednik HVIDR-e Josip Đakić.

Nakon teške bolesti u Splitu je preminuo Predrag Lucić, suosnivač Feral Tribunea, ugledni novinar, pisac i reditelj. Lucić je rođen 1964. u Splitu. Jedan je od osnivača i kreatora ‘Feral Tribunea’, a pokrenuo je i uređivao i Feralovu biblioteku. Od leta 2009. godine u riječkom ‘Novom listu’ pisao je dnevnu kolumnu pod naslovom ‘Trafika’. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu studirao je pozorišnu i radio režiju. Objavio je ‘Greatest Shits – Antologiju savremene hrvatske gluposti’ u koautorstvu s Borisom Dežulovićem, 1998., knjigu lirike ‘Ljubavnici iz Verone’ 2007., čitanke ‘Sun Tzu na prozorčiću’ 2009., ‘Bezgaća povijesne zbiljnosti’ 2010. godine i ‘Gusle u magli’ 2013. godine. Od 2007. zajedno je s Borisom Dežulovićem nastupao u pesničkom kabareu ‘Melodije Bljeska i Oluje’. Nagradu ‘Judita’ Splitskog leta, za umetnička dostignuća u dramskom i muzičkom programu, dobio je 2017. godine za dramu Aziz. Bio je član Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra.

U Borovu će od ponedeljka, 22. januara biti otvoren Konkurs za prijavu žena na projekat “Pomoć u kući za starije i nemoćne osobe“. Sve meštanke Borova zainteresovane za zapošljavanje u okviru projektinh aktivnosti moći će da se prijave u opštinu Borovo do kraja januara. “Na konkurs se mogu prijaviti žene sa najviše završenom srednjom stručnom spremom, prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (bez obzira na to koliko dugo su prijavljene), koje imaju prebivalište na području opštine Borovo i nisu starije od 60 godina”, rekao je zamenik načelnika opštine Borovo Duško Drobić koji je voditelj projekta. Najavio je da će narednih dana biti podeljen promotivni materijal, a potencijalni krajnji korisnici, starije i nemoćne osobe kojima je potrebna pomoć u kući, mogu da se prijave do kraja meseca. “Kroz projekat će biti zaposleno 20 žena na period od dve godine koje će imati sva prava iz radnog odnosa. Planirano je da žene zasnuju radni odnos 1. februara i biće u radnom odnosu do 31. januara 2020. godine”, istakao je Drobić. Svaka žena koja bude zaposlena na projektu brinuće o 4 krajnja korisnika, što znači da će kroz projekat pomoć u kući dobiti 80 starih i nemoćnih osoba kojima je ta pomoć potrebna. Žene će pružati pomoć u kući, a za svakog korisnika je predviđeno 200 kuna mesečno za higijenske potrepštine. Biće nabavljeni i bicikli kako bi žene koje budu zaposlene na projektu lakše došle do krajnjih korisnika. Vrednost projekta je 2 miliona 589 hiljada kuna i u potpunosti je finansiran sredstvima Evropskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Efikasni ljudski potencijali 2014. – 2020.“

U organizaciji Košarkaške sekcije Školskog sportskog društva “Sloga” pri Osnovnoj školi Borovo sutra će u Borovu biti održan 17. tradicionalni Noćni basket turnir čiji pokrovitelj je Opština Borovo. Turnir će biti otvoren u 15 časova utakmicama mladih košarkaša rođenih 2004. godine i mlađih, a od 16,30 po jedan igrač iz ovih ekipa takmičiće se u šutiranju trojki. Finalni susret u najmlađoj konkurenciji je na programu u 17 časova i 30 minuta. Nakon toga od 18 časova počeće utakmice u konkurenciji košarkaša rođenih 2001. godine i starijih. Takmičenje u šutiranju trojki je na programu od 21 čas, a zatim će biti održano takmičenje gledalaca u slobodnim bacanjima. Finalni susret će početi u 22 časa, nakon čega će biti održano proglašenje pobednika, dodela nagrada i zatvaranje turnira. Organizacioni odbor Noćnog basket turnira u Borovu poziva sve ljubitelje košarke da svojim prisustvom podrže basket ekipe koje igraju na ovom turniru. Ulaz je besplatan, a dobrovoljnim novčanim prilozima omogućiće se razvoj mladih košarkaša.

Osnovni podaci

RADIO DUNAV DIFUZIJA d.o.o.
Eugena Kvaternika 1, 32 000 VUKOVAR
Telefon: +385(0)32 414 707
Fax: +385 (0) 32 414 706
Email: redakcija@radio-dunav.com
Pokreni